Meditáljunk az egészségünkért!
2020. november 27. írta: balassaandrea

Meditáljunk az egészségünkért!

Vajon hogyan függ össze a meditáció és az egészség? Talán már te is elgondolkodtál ezen a kérdésen. Eleinte – jó régen volt – furcsállva néztem arra, aki ilyet mondott nekem. Arra gondoltam, na, ez megzakkant. Később, amikor már meditálgattam, már kapiskáltam, de még mindig nem teljesen értettem, hogyan is tudnám ezt elképzelni.

 

Az utóbbi időben többféle embertől is volt szerencsém tanulni, nemcsak buddhista tanítóktól, hanem európai és amerikai emberektől is. Hála és köszönet Tóth Andrea Beátának, akitől a meditáció vipassana ágát tanultam. Ő elindított engem abba az irányba, hogy foglalkozzak a meditációval a kvantumfizika, kvantumpszichológia irányából is. Azok az emberek, akiktől újabban tanulok, a tudomány oldaláról közelítik meg ezt a meditációs témát (Pl. Bruce Lipton, Dr. Joe Dispenza, és most legutóbb a Flow Summiton Gabriel Palacios). És mivel eredendően mérnök vagyok, ez számomra nagyon szimpatikus, és hozzám közel áll.

 

Mitől betegedhetünk meg?

Tehát nézzük csak, miként tudjuk befolyásolni az egészségünket – jó irányba a meditációval. Előbb nézzük meg röviden, a teljesség igénye nélkül, hogy mitől betegszünk meg. Nagyon sok minden tudja kiváltani, lehet az a helytelen életmód: ebbe beletartozik a sok stressz, nem megfelelő gondolatok, a nem nekünk megfelelő étkezés, nem elegendő alvás, netán alkohol és egyéb tudatmódosító szerek, stb. Aztán megbetegedhetünk a környezeti ártalmaktól is. Azt hiszem, ezt nem kell különösebben bemutatnom, ezt is ismerjük. A balesetek is egészségkárosítóak – elég, csak ha elvágjuk a kezünket, hogy súlyosabbat ne is említsek. És ne feledkezzünk meg az öröklött betegségekről sem.

 

Mi köze a tudattalannak a betegségeinkhez?

Úgy épül fel az agyunk, hogy van a tudatos tudat, a tudat alatti és a tudat feletti. Ez azért érdekes ebből a szempontból, mert a vegetatív idegrendszerünk, azaz az automatikusan működtetett folyamataink a tudattalanban vannak. Egy kis emlékeztető a biológia óráról, hogy mik az automatikusan működtetett folyamataink. Idetartoznak például a légzés, a keringés és az emésztés is. Ezek anélkül is működnek, hogy tudatosan figyelnénk, és azt mondanánk a gyomrunknak: most emészd meg az ételt. Még szerencse, hogy így működnek, mert addig a tudatunkkal tudunk más, fontos, vagy fontosnak vélt dologgal foglalkozni.

Talán feltűnt neked is, hogy nagyon sok pszichoszomatikus betegség kapcsolódik ezekhez az automatikusan működtetett folyamatainkhoz. Ki ne hallott volna már gyomorfekélyről, amiről már egyértelműen kimutatták, hogy elsősorban a stressz okozza. Vagy ugyanide sorolható más emésztési probléma, vagy akár a magas vérnyomás is a keringési problémák közül.

A tudattalanban vannak a szokásaink is, ahol sokszor keresendő a betegség problémája.

 

Hogyan is férünk hozzá a tudattalanhoz?

Azt már talán te is hallottad, hogy az EEG-vel (Elektor-enkefalográf) készülékkel tudják mérni az agy frekvenciáját. Azt találták, hogy amikor hétköznapi tudatállapotban vagyunk, tehát amikor olvasol, beszélgetsz, kifelé figyelsz, akkor 14 – 30 Herz (Hz) között van az agyi rezgésszám. Ezt Béta állapotnak nevezték el a görög ABC-ből. Ez valójában a racionális tudatunk. (Ekkor elemzésre vagyunk képesek, racionális, logikus kérdéseket teszünk fel. Persze, itt is van alacsonyabb Béta állapot, amikor már majd elalszol, és a magas Béta állapot, amikor annyira ideges vagy, hogy majd felrobbansz.) Ez az elemző elme választ el bennünket a tudattalantól.

Ha csökken egy kicsit az agyi rezgésszám, 9 – 13 Hz közé süllyed, ez az Alfa állapot. Ezt én egyszerűen problémamegoldó állapotnak szoktam hívni, mert amikor ebbe az állapotba jutunk, egyszerűen meg tud jelenni a megoldás arra a problémára, ami éppen nagyon foglalkoztat bennünket, de a hétköznapokban valahogy nem jutottunk el a megoldásig. Vagy ha sportoló jut Alfa állapotba, akkor extra teljesítményre képes.

Ez alatt vannak a Théta állapot, amikor az agy rezgésszáma 4 – 8 Hz közötti. Ebben az állapotban például a fájdalmat tudjuk átformálni. Ez már a meditatív állapot, ahol hozzáférünk a tudattalanhoz, és ha akarjuk, át tudjuk alakítani azt, amin épp ott van a figyelmünk. Mert ahol a figyelem, ott van az energia.

És ha még mélyebbre megyünk, az a Delta állapot, a mély alvás állapota, ami 0,5 – 3 Hz között. Ez a legmélyebb agyhullám.

És van még a Gamma hullám, ami pedig nagyon magas rezgésszámmal jár.

 

Gyógyulás Thétában

Tehát, a meditációban cél elérni a Théta állapotot. Amint elértük ezt, máris hozzáférünk a tudattalanunkhoz. A tudatalatti működteti a testet, pl. az emésztést, keringést, vércukrot, légzést, stb. - ahogy azt fentebb már írtam. Egyrészt ebben az állapotban tudatosan is hozzányúlhatunk ehhez a bonyolult rendszerhez, hogy abba az irányba befolyásoljuk, amit szeretnénk. Ilyen az, amikor stresszes állapotból szeretnénk hirtelen visszabillenteni magunkat az egyensúlyi állapotba. Másrészt, amikor eljutunk ebbe a Théta állapotba, olyan mértékű béke és nyugalom tölt el bennünket, amit legalábbis én, még semmilyen másik állapotban sem tapasztaltam. Sokszor már ez a béke és nyugalom állapota elegendő a testünknek, az autonóm idegrendszerünknek ahhoz, hogy beindítsa az öngyógyító folyamatait. Azaz ilyenkor békén hagyjuk, és semmi olyat nem teszünk, amivel árthatunk neki.

Bízom benne, megérte végig olvasnod, és hasznosnak találtad. És már érted, miért vagyok meditáció fun, és miért szeretem megtanítani az embereknek ezt a csodás technikát.

#meditáció #egészség #meditációsalapok

https://www.e-trening.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://balassaandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr7116304108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása