Karantén otthon – tudatos döntés, ahogyan meg akarom élni
2020. március 21. írta: balassaandrea

Karantén otthon – tudatos döntés, ahogyan meg akarom élni

Még csak az önkéntes karantént éljük, de már most érdemes felmérni, miként is élhetjük ezt meg. A karantén most már nem csak egész országot, hanem országokat érint. Így szinte biztosra vehető, szinte mindenkit érint így vagy úgy. Az, hogy mit hozunk ki ebből a helyzetből, az csak rajtunk múlik. Itt és most! Ahhoz, hogy tudatosan cselekedjünk, összeszedtem néhány dolgot, megnézve a dolog pozitív és negatív kimenetelét is.

 

Mit lehet kihozni ebből a helyzetből? – negatív forgatókönyv

 

Egész nap Facebook görgetés vagy hírek olvasgatása

Nem mondom, az időt egész jól el lehet ütni akár a Facebook, akár az egyéb közösségi oldalak figyelésével, az ott érkező hírek olvasgatásával, vagy akár a hírportálok figyelésével. Persze, legyünk azért képben az eseményekkel. No, de egész nap ezt nézni? Szerintem nem éri meg.

Egyrészt a sok félelemkeltő cikk behúz, és a végén még ténylegesen félni kezdünk. Ráadásul ez a fajta viselkedés hajlamosít arra, hogy csak a rosszat vegyük észre a világból. Pedig azt a stressz kutatók már régen kimutatták, hogy aki fél, annak nő stressz szintje, és ezért csökken az immunrendszerének ellenálló képessége. Döntsük el, ezt akarjuk-e!

 

Felborult a megszokott napi rutin

Az otthonmaradással felborul a munkába járós napi rendszeresség az életünkben. Vannak, akiknek ez felhívás egész napos pizsi partira. Természetesen időnként jó ilyet tartani J De több napon át? A napi rutinok hiánya az „elúszom a dolgaimmal” mentalitást erősíti. Ez a fajta élet egy idő után elkedvetlenít, hisz nincs miért felkelnem időben. Nincsenek igazán céljaim sem. Ez szinte biztosan a depresszió irányába visz minket.

 

Túl sokat eszünk

Az otthon tartózkodás néhányaknál elősegíti azt, hogy sűrűbben keresgéljenek a spájzban, hűtőben ennivalót. Ezt ugye, nem is kell magyarázni, hová visz. Aki hízékony, az úgyis érti. Aki meg eddig nem volt az, ettől biztosan az lesz ;)

 

Elkülönülés, izoláció

Igen, tudom, pont ez a célja a karanténnak. De azt is tudom, hogy az elkülönülés a többi embertől növeli a stressz szintünket. Ezt már kutatásokkal alátámasztották. És ahogy már írtam, a stressz szintjének növekedése csökkenti az immunrendszerünk ellenálló képességét. Ismerve ezt, tudatosan dönthetünk, hogy csak fizikailag különülünk el másoktól, és egyéb módokon tartjuk a kapcsolatot embertársainkkal.

 

Nem merünk segítséget kérni

Azt gondolom, ez az, ami a legrosszabb szcenárió, ami létezhet akkor, amikor erre lenne szükség. Van az a szorongásos vagy pánik helyzet, esetleg egyéb egészségügyi problémák, amikor már szükséges segítséget kérnünk. És vagy a mi, vagy a többi ember egészségének féltése miatt, vagy  mert nem merünk segítséget kérni, mert azt gondoljuk, másnak nagyobb baja van. Esetleg azt gondoljuk, ez nem akkora probléma még.

 

Mit lehet kihozni ebből a helyzetből? – pozitív forgatókönyv

Az első, ami erről eszembe jut az az, hogy természetesen a fentiek ellentétét tesszük.

 

Alakítsunk ki új napi rutint

Tervezzük meg, mikor, mit csinálunk. Ez segít abban, hogy megállítsuk az egész napos FB görgetést, vagy hírek olvasgatását. Hogyan? Csak egy meghatározott – remélhetőleg rövid – ideig olvasgatjuk a netet. Például ahogy szoktuk normál munkaidőben, ebédszünetben.

Az új rendszer természetszerűleg felszabadul az eddig munkahelyünkre utazással töltött id. Ezt a többlet szabadidőt tervezzük be úgy, hogy az töltsön minket. Mozogjunk többet, meditáljunk, olvassunk.

Ez a fajta rendszeresség segít betervezni az étkezési időket is. Így odafigyelhetünk, hogy a köztes időkben megálljuk a nasizást. Ezzel megelőzhetjük a fölösleges súlygyarapodást.

 

Kapcsolatfelvétel régen látott barátokkal, rokonokkal

Az elkülönülést oldjuk azzal, hogy egyéb csatornákon tartjuk a kapcsolatot a számunkra kedves emberekkel. Ez lehetőség rég nem látott barátokat felhívni telefonon, vagy kihasználva a Skype és egyéb csatornák áldásait.

 

Merjünk segítséget kérni, ha szükségünk van rá!

Több kezdeményezést is ismerek, ahol segítő szakmában dolgozók lehetővé teszik, hogy lehet velük online, adott esetben ingyenesen beszélgetni. Súlyosabb esetben pedig keressük meg a hivatásos segítők (pszichológusok, pszichiáterek) online rendeléseit.

És ami még ezeken kívül eszembe jutott?

 

Végre aludjuk ki magunkat!

Az emberek többsége, legalábbis az ismeretségi körömben, nagyon komoly alvás hiányban szenved. Állandóan pörgünk, sokat, időnként túl sokat dolgozunk, vagy túl sokat vállalunk. És ha nincs módszerünk arra, hogy meg tudjunk állni, és megállítani a gondolatainkat, néha még aludni sem tudunk tőlük. Most lehetőséget kaptunk egy kis megállásra. Hát használjuk ki J

 

Meditáljunk

Aki ismer, az tudja, nem is én lennék, ha nem erre biztatnék mindenkit. Mire jó? Nincs meditáció relaxáció nélkül. Relaxációban megtanuljuk ellazítani az izmainkat, légzésünket, gondolatainkat. Mit értek gondolatok ellazítása alatt? Azt, hogy megszüntetjük a gondolatok pörgését a fejünkben. Ez aztán nagyon sok mindenre jó. Ha érdekel, nézz utána. Az első eredménye, hogy fogsz tudni aludni. De ettől sokkal több is J Még az is lehet, erről írok majd egy hosszabb cikket is.

 

Határozzunk meg új célokat

A nagy szabadság, az otthon töltött idő nagyon hamar képes elszaladni, ha nincsenek céljaink. Határozzuk meg magunknak, mit szeretnénk elérni ebben az időszakban. Tudatosan nem írtam időtávot, hisz senki sem tudja, pontosan mennyi időt is kell ebben az önként vállalt karanténban töltenünk. De készíthetünk tervet két hétre, két hónapra is. Sőt segíthet az is, ha napi célokat határozunk meg. Az képes rendszert vinni az új életünkbe.

Lehet cél az, hogy valamelyik régen tervezett könyvet elolvassuk. Vagy valami régóta tervezett új dolgot megtanulunk. Cél lehet, hogy tudatosan, színesebbé tesszük az otthon töltött időt. Hozzunk egy jól megfontolt döntés, hogyan használjuk fel jól ezt a hirtelen jött szabadságot a korlátaival együtt!

 

És persze, mozogjunk eleget! Jusson eszünkbe, otthon vagyunk, kevesebbet mozgunk. Iktassunk be valami élvezetes mozgást a mindennapjainkba.

 

Balassa Andrea

2020.03.21.

https://www.cegtrend.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://balassaandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr6615542186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása