Magabiztos szakértő kollégából bizonytalan vezető
2020. június 03. írta: balassaandrea

Magabiztos szakértő kollégából bizonytalan vezető

Mindenki ismer, vagy legalább hallott már olyan sztoriról, amikor egy nagyon jól dolgozó kollégát kiemelnek vezetőnek az addig végzett munkájának elismeréséül. Aztán ez a volt kolléga a megszokottól nagyon eltérő helyzetben találja magát hirtelen. Lássuk, miért is válik bizonytalanná a korábban oly magabiztos ember.

 

Szakértőből vezető

A nagyon jól teljesítő kolléga nagy valószínűség szerint szakértője a saját területének. Biztosan szeret magas teljesítményen pörögni, és jó minőségű munkát kiadni a kezéből. Ő ebben jó, ebben érzi jól magát. Ahhoz, hogy feladatát jól végezze, eddig elmélyedt a saját területén, rengeteg ismeretet összegyűjtött, így ahhoz igazán jól ért. Mi történik, amikor jó munkájáért kiemelik őt vezetőnek, ráadásul a saját szakterületén, a volt kollégái fölé?

Az történik, hogy el kell hagynia a biztonságos területét, aminek már minden zugát jól ismeri, jól működik benne. Azaz kilép a komfortzónájából. Rengeteg minden változik benne és körülötte is. Vezetőként az elsők között fog szembesülni azzal, hogy nincs sem ideje, sem energiája elmélyülni egy adott kérdés megválaszolásához a számára új területben, azonban e témát neki, mint vezetőnek kell képviselnie kifelé például egy tárgyaláson. Mit tehet? Mihez tud kezdeni a benne fokozatosan növekvő feszültséggel?

 

A bizonytalanság

Mert honnan is ered ez a feszültsége? Bizonytalan abban, hogyan tudja úgy képviselni a témát vezetőként, miközben nincs otthon azon a területen. Tehát módosítania szükséges a megszokott működési mechanizmusát. Biztos vagyok benne, hogy először megpróbál az új területeken is szakértővé válni, hisz ezt szokta meg, és tudja, akkor tud jól teljesíteni, hisz ezért is ismerték el a munkáját. Ott éri az első meglepetés, amikor szembesül vele, nem lesz elég ideje a felkészülésre. Egészen biztosan ideges, feszült, netán szorongó lesz. És attól függően, milyen módon tud megküzdeni a helyzettel, a szerint fog viselkedni.

Érzelmi megküzdés

Ha jellemzően érzelemközpontú emberről van szó, akkor előbb-utóbb bekapcsol a félelem, vagy erősebb állapotában a szorongás. Ha már tapasztalt a szorongásának kezelésében, vannak praktikái is a kezelésére. Ha dohányos, elsőre rágyújt. Aztán igyekszik eltávolodni a témától. Azaz leteszi: „Úgyis itt a hétvége!” - felkiáltással. Hétvégén aztán kisebb nagyobb sikerrel igyekszik nem gondolni a szorongást keltő helyzetre. Ha még azt is tudja, hogy tudja magát felölteni, akkor azzal foglalkozik: sportol, kirándul, kerti partit tart, barátokkal találkozik.

 

Problémaközpontú megküzdés

Aztán elérkezik a hétfő. Most már muszáj foglalkoznia a témával, hiába kelt benne feszültséget. Nézzük meg, mi segíti őt a megoldásban. Itt az érzelmi megküzdés már nem segít, ezt már ő is érzi – és persze nagyon nem szereti a helyzetet. Érdemes tudatosítania magában, igénye lenne belemerülni a témába, hogy meglegyen a biztonság érzete, de erre most nem lesz elegendő ideje. Apropó idő. Egyrészt fel kell mérnie mi a feladat elvégzésének határideje, másrészt hogy a napi rutin mellett szerinte mennyi ideje lesz felkészülni. Valószínűleg sokkal több időre lenne szüksége, mint amennyi reálisan felszabadítható erre a célra.

Ha ezekre már tudatos, döntse el, milyen más módon elégíthető ki a biztonság igénye. Például van-e lehetősége szakértő alkalmazására. Ha igen, a szakértőt tudja-e magával vinni a tárgyalásra, vagy sem. Ha nem, kérje fel a szakértőt, hogy készítse fel. Ha viheti magával a megbeszélésre, akkor még mindig döntenie szükséges, hogy mi az a legkevesebb tudás, amire a tárgyalás levezényléséhez szüksége lesz. Ekkor ér oda, hogy foglalkoznia kell azzal, mennyi az az ismeret mennyiség és minőség, ami szükséges és elégséges az eredményes tárgyaláshoz. Ha egy maximalista emberről van szó, itt érdemes jól leengednie az önmaga által elvárt szintet. J

 

Információ gyűjtése kívül

Gyűjthet információt egyrészt a leendő tárgyalásról, kik lesznek ott, mi lesz a tárgyalás menete, kik mennyi ideig szólhatnak hozzá, a szóban forgó témát milyen mélységben kell ott ismertetni, ott lehet-e vele a szakértő, és ő meg is szólalhat-e, stb.. Mit várnak el tőle a vezetői ezen a tárgyaláson? Ott kell-e döntést hozni? Lehet-e adatot később is szolgáltatni? Tehát minden, amit csak előre meg lehet tudni a tárgyalásról, és segít neki gondolatban felkészülni arra, mi várható ott számára.

 

Információ gyűjtése belül

Hasznos, ha a vezető felidézi a korábbi hasonló nehéz helyzeteit, és az abban jól működő sikeres stratégiáit. Majd gondolja végig, azokból mi használható ebben a szituációban, és mi nem. Ami használható, azt adaptálja erre.

Majd érdemes számba vennie az erényeit, erősségeit. Mi segíti őt ebben a helyzetben, és mi gátolja. A belső ellentmondásait érdemes feloldania, az erősségeit meg bevetni a megoldás érdekében.

 

Boxon kívüli gondolkodás

Igen, tudom, ez a legnehezebb. Hisz annyira megszokta már a korábbi kényelmes, szakértői életét. De nagyon sokat segíthet neki, ha végig gondolja, mit nem vesz észre ebben a helyzetben. Mi az, amire nem gondolt, pedig ott van a szeme előtt? Sokszor itt van a megoldás kulcsa. Elképzelhető, hogy ehhez szüksége lesz segítségre.

Ha ön, vagy kollégája is volt már ilyen helyzetben, vagy éppen most van ebben, érdemes egy vezetőfejlesztésben gyakorlott szakember segítségét kérnie: https://www.cegtrend.hu/business-coaching-vezetoi-kepesseg-egyeni-fejlesztese/

 

És ami még biztosan segítség lesz számára, fogalmazzon meg konkrét lépéseket határidővel a helyzet megoldására.

 

Balassa Andrea

2020. 06. 02.

Kép: Photo by Tiger Lily from Pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://balassaandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr3515737718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása