A coaching egy hypolt csodaszer, vagy humbug?
2019. szeptember 23. írta: balassaandrea

A coaching egy hypolt csodaszer, vagy humbug?

Valójában mi is ez a felkapott módszer? Megnézzük, mire lehet jó, és mire nem. És azt is körbejárjuk, mi a köze a terápiához és a tanácsadáshoz. Vagy ez is csak egy pszicho izé?

 

Mostanában több ismerősöm is mesélte, sokat hall a coachingról, de fogalma sincs, mit is takar ez az elnevezés. Másrészt azt érzik, nagy körülötte a hype, és ez sokakat zavar, ezért inkább távol tartja magát tőle. (Pedig szerintem szuper dolog.)

Igen, szerintem is kicsit felkapott ez a téma, és tényleg sokat lehet olvasni a coachingról, különösen az új és újabb képzések kapcsán. De nézzük meg, mire is lehet jó, és mire nem.

 

Elöljáróban megjegyzem, elfogult vagyok. Én magam már 2008-ban rátaláltam a coachingra, akkor még úgy hirdették, ez a XXI. század tanácsadása (megj: erre a tanácsadásra még visszatérünk). Első látásra beleszerettem. Sajnos a válság hátráltatott abban, hogy megtanuljam ezt az általam oly nagyon áhított szakmát. És bár bő három éve művelem is, még mindig rajongásig szeretem. Bízom benne, a cikkből kiderül, miért is vagyok oda annyira érte. J

 

Kinek, és mire jó a coaching?

Szóval. Először is nézzük, mire is jó a coaching? Kis túlzással azt lehet mondani, mindenre –minden olyan esetben érdemes coach-hoz fordulni, amikor valamilyen témában elakadtunk, és már rájöttünk, hogy egymagunk nem jutunk el a megoldáshoz, vagy valamilyen célt szeretnénk elérni. Milyen témákra is gondolok itt? Például van egy konfliktusunk valakivel (pl. kolléga, főnök, családtag). Az eset már odáig jutott, hogy nagyon zavar bennünket, szeretnénk megoldást találni rá. A saját eszközeinket már kipróbáltuk, de ahelyett, hogy javult volna a helyzet, inkább romlott. Vagy egyszerűen csak nemrégiben neveztek ki minket vezetőnek. És ugyan ösztönösen jól csinálunk néhány dolgot, de egyszerűen jobb vezetők szeretnénk lenni. A példákat még hosszan sorolhatnám.

Mi is a közös a két példában? Egyrészt van valamilyen témánk, amiben már rájöttünk, hogy egyedül nem jutunk eredményre. Változtatni akarunk, merünk segítséget kérni, és akarunk tenni bele időt, energiát, pénzt, hogy megoldódjon.

 

Terápia és Coaching

A coachingot sok esetben a tanácsadás és a terápia közé szokták elhelyezni. A terápiáról a legtöbbeknek egy pszichológus jut eszébe, ahogy fekszel az ágyán, ő pedig hallgat téged. Ebből annyi igaz, hogy Magyarországon terápiát tudtommal, kizárólag pszichológus és pszichoterepauta végezhet. A coach alapesetben egyik végzettséggel sem rendelkezik. Persze, vannak pszichológus végzettségű coachok is :) A terápiára általában az a jellemző, hogy a múltban, a gyerekkorban keresi a probléma gyökerét, és azt feltárva igyekszik megoldani a problémát.

 

Nézzük, miben más a coaching. Egy biztos, a találkozások során a coach és coachee egyenrangú partnerként valamilyen jövőbeli cél elérése érdekében dolgozik együtt, mely az ügyfél célja. A kliens a coach segítségével önmagából hozza elő azokat a megoldásokat a saját problémájára, amelyek számára elfogadhatóak, használhatóak. A múlttal csak olyan mértékig foglalkozunk, amennyi szükséges ahhoz, hogy elérjük a kitűzött célt. Tehát nem kutakodunk a múltban, keresve az adott probléma gyökerét. Ezt meghagyjuk a pszichológusoknak, pszichiátereknek, terapeutáknak. Persze, ha a közös munka során beleakadunk egy mélyen gyökerező problémába, azt jelezzük az ügyfélnek azzal, hogy ezzel a témával érdemes lenne szakemberhez fordulnia.

 

Tanácsadás és Coaching

Mitől is más, mint egy tanácsadás? Tanácsadás esetében a téma szakértője a tanácsadó. Az adott témában azért kérik fel, hogy segítsen az ügyfelének, az adott problémára adjon valamilyen tanácsot. A coach nem szakértője az ügyfél problémájának. Annak valójában az ügyfél a szakértője. A coach annyit tesz, hogy ügyfele mellett állva, biztonságos és bizalmi teret létrehozva, kérdéseivel, módszereivel segíti, hogy a kliens által vágyott változás létrejöhessen.

 http://www.cegtrend.hu/coaching-sikertortenetek-referenciak-velemenyek-tapasztalatok-beszamolok/

 

A módszer zsenialitása pont ebben van. Az ügyfél tulajdonképpen saját magából hozza elő a számára használható megoldást, amit aztán átültet az életébe, és képessé válik megváltoztatni azt, amiben el volt akadva. Ez egy újfajta tanulás. Tapasztalatom szerint sokkal jobban elfogadják az emberek ezt a belőlük előbukkanó dolgot, mintha kívülről érkezne valamiféle megoldás a problémájukra. És lássuk be, hányszor, de hányszor kaptunk jobbnál jobb megoldásokat (tanácsokat), amivel aztán pont semmit sem csináltunk. A coaching módszerét ezért tartom egyszerűnek és egyúttal zseniálisnak is. J

A bejegyzés trackback címe:

https://balassaandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr4015161640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása