Élményfestés coach szemmel
2019. szeptember 20. írta: balassaandrea

Élményfestés coach szemmel

Mit ad az embernek az élményfestés? És mit egy coachnak? Hiszem, hogy NLP master coachként sokkal többet láttam meg az élményfestés világából, mint ezek nélkül. Meglehetősen sok párhuzamot találtam.

 

A minap élményfestésen jártam. Ajándékba kaptam, nem is tudtam, hogy van ilyen. Akiktől kaptam, nem tudhatták, hogy a festés, rajzolás mennyire közel áll a szívemhez. Itt most egy előrajzolt vásznat kaptunk, és gondosan ki voltak készítve nekünk a szükséges festékek, ecsetek. Szükség is volt az alapos előkészületekre, mert mindössze három óra állt rendelkezésünkre ahhoz, hogy egy festményt elkészítsünk. Ez a 3 óra egy csodálatos, élvezetes, élményteli utazás volt, aminek a végén elkészült a mű J. Minden egyes résztvevő képe eltért a másikétól, miközben azért hasonlított is kissé.

Felszabadító volt számomra, hogy ugyan kaptunk egy reprodukciót mintának, de egyáltalán nem volt az elvárás, hogy azt pontosan másoljuk le. Sőt, inkább azt hangsúlyozta a festőművésznő, aki vezette a festést, hogy mindenki értelmezze szabadon a képet, és formálja önmagára.

 

Hasonlóságok

És itt el is érkeztünk az első hasonlósághoz. A coachingok során is van egy módszertan, ami mentén haladunk, azt az ügyfélre szabjuk. Szinte sohasem ugyanolyan.

Ahogy az élményfestést vezető festőművész is felkészülten érkezett a festésre, úgy a coach is felkészíti magát minden egyes ülésre. Mindkettő – a festőművész és a coach is – sokat tanult, mire idáig eljutott. És mindkettő felkészül az egyes alkalmakra. Habár az élményfestés előtt lényegesen többet kell előkészülni: festményt kiválasztani, vásznakat előkészíteni, előrajzolni, festékeket, állványokat előkészíteni. Ugyanakkor a coaching előtt is készülnie kell a coachnak: saját gondjait, bajait félretenni, hangolódni az ügyfélre, nyitottnak lenni rá, sokszor ez is nagy energiákat igényelhet.

A festésben is rétegről, rétegre haladtunk – ahogy a coachingban is. Folyamatosan, ahogy egyre több réteg festék került fel a képre, egyre több réteg kerül le az ügyfélről az ülések során, mélyülünk. A vége mindkettőnek ugyanaz: van egy képünk. Az egyikben, amit mi készítettünk, a másikban pedig lesz egy képünk az ügyfelünkről.

Az élményfestés is meghatározott időkeretben zajlik, ahogy a coaching is, aminek tartásáért a festőművész és a coach felel. Talán az egyetlen lényeges eltérés az, hogy a festés során a megadott időkeretben cél elérni, hogy a festmény elkészüljön. A coachingok során cél az, hogy elérjük, amit az ügyfél az elején kitűzött. A cél eléréséért természetesen dolgozunk, mindketten. És itt jön szinte az egyetlen lényeges eltérés: a coaching eredménye azonban nem egy konkrét termék (pl. festmény), és nem is sürgetjük menet közben az ügyfelet, hogy haladjon már. A coachingban hagyjuk, hogy az ügyfél tempójában haladjunk. Ez a csoportban történő festés során nem lenne praktikus, és idővel szétesne a csoport.

 

A festés fejleszti az önreflexiót

Miért is az önreflexiót emeltem itt ki? Azért, mert a coach csak úgy tud fejlődni, ha a munkája során folyamatos önreflexiót végez, és annak segítségével folyamatosan fejleszti magát.

A festés közben folyamatos önreflexióra van szükség.  Egyrészt van egy üteme a festésnek. Résztvevőként felmerül bennünk, vajon sikerül haladnom a vezetővel? És ha nem, az mekkora feszültséget kelt bennem? És mihez kezdek ezzel a feszültséggel? Ez a feszültség mindenkire másként hatott. Engem siettetett, nehogy lemaradjak. Emiatt egyes vonalak pontatlanok, vagy épp vastagok lettek. Volt, aki elpepecselt egy-egy részlettel, aztán amikor feleszmélt, hogy már nagyon máshol járunk, ott hagyta az egészet. Így a végén a képe egy része csodálatos, részletgazdag lett, de voltak elnagyoltabb részek. Emiatt kissé egyensúlytalan lett a végén maga a festmény. Olyan is volt, aki csodaszép éles, egyenes vonalakat húzott, gyönyörű, egyszínű felületeket festett. Erről a képről, nekem a végén hiányzott a házfalak plasztikussága.

Aztán az is kérdés, hogy amit csinálok az vajon egyezik azzal, amit a vezető diktál? És ha nem, észreveszem-e azt. Meghallom-e, amikor azt mondja, a türkizt, fehérrel keverve lehet elérni azt a színárnyalatot, ami a képen van. És amikor rájövök, hogy nem az történik a képemen, amit akartam, mikor vagyok képes módosítani? Mennyire vagyok rugalmas, gyorsan változtató, vagy merev, és ragaszkodom ahhoz, ami már ott van a képen. Merek-e kérdezni, miért nem sikerült? Vagy ha teljesen mást csinálok, felvállalom-e, hogy azt akartam, vagy véletlen lett olyan? És végül, tetszik-e magamnak és másoknak, amit csináltam? És persze, tetszik-e a festőművésznek? Mihez kezdek magamban a kapott véleményekkel? Fontos-e, hogy megdicsérjenek? Csupa-csupa önismereti kérdés.

 

Elvárt eredmény

A festés során a festőművésznek van elvárt egy eredmény: azt várja résztvevőktől, érezzék jól magukat, kapjanak egy betekintést a vizuális művészet világába, ismerkedjenek meg a színekkel, formákkal, magával a festészettel. A kép pedig készüljön el. Az, hogy milyen kép készül, a festőművész szempontjából másodlagos. Hisz tudja, nem képzett festőkkel dolgozik ilyenkor együtt. Ugyanakkor nagyon érdekes volt megfigyelni akár magamat is, és a csoporttársakat is, ki, mit várt ettől az alkalomtól. A gyerekek szemmel láthatóan élvezték, felszabadultan élték ki fantáziájukat a képen. A felnőttek némelyike megpróbált görcsösen ragaszkodni a mintaképhez (reprodukcióhoz. És amikor nem sikerült teljesen pontosan visszaadnia azt, elkeseredett, ráfeszült), talán az iskolai rajz órák negatív tapasztalata alapján. Volt, aki olyan magasra tette a mércét magának, hogy képtelen volt elfogadni az általa festett, elkészült képet. Miközben egy csodálatos képet készített.

 

A festés során felszabadultan festegettem, figyelgettem önmagam és a társaimat is. Élveztem a hangzavart – a gyerekek nagyon éltek közben. Élveztem, ahogy a színekkel dolgozhatok, ahogy kibontakozik menet közben a kép. A végén pedig egy tízéves kisfiútól tanultam a legnagyobbat. Ő már korábban végzett, ezért körbejárta a többieket. Megnézett minden egyes képet, ami még készülődőben volt. Így a harmadik óra táján még volt annyi lelkierő benne (ebéd előtt), hogy képes volt mindenkinek egy-egy támogató, dicsérő szót mondani a képéről, a munkájáról. Mindenben megtalálta a jót, ami dicsérhető. Biztatva azt is, aki kissé lemaradt, aki elkeseredett. Köszönöm mindenkinek ezt a csodálatos önismereti utazást, az élményfestést. Ez valóban élmény volt!

2019.07.28.

http://www.cegtrend.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://balassaandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr6515137526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása